Hoe het ooit begon met Vintage Paint

• In 1986, toen ik 26 jaar oud was viel ik voor een prachtig oud huis in de biedemeijer stijl.   Het was gebouwd in 1874 en in een hele slechte conditie, niemand durfde het te kopen..  Mijn passie voor dit huis kende geen grenzen en samen met mijn vrouw Ineke gebruikten we al het geld dat we hadden om het huis te kopen om het te gaan restaureren.  We leefden onze droom en waren bereid erg hard te werken naast onze gewone baan.  Wat volgde was een erg lange reis van vele jaren van hard en toegewijd werk.  Ik wilde het houtwerk weer herstellen in de authentieke stijl en moest daarvoor de goede materialen vinden en mijn eigen kleur maken om het gewenste resultaat van oude patina te verkrijgen.   Dat is hoe mijn interesse en ervaring met verf en het maken van oude patina 36 jaar geleden begon.

Ik ben momenteel nog steeds bezig met het restaureren van oude panden en ook daar vind ik het geweldig om de schoonheid van oude kleuren en details terug te brengen.   

Werk gaande, ontdekken van verf en patina,  alles wat een oud huis nodig heeft om geleerd te worden en te stralen. 

• In die jaren wilde ik ook veranderen van technisch werk naar een omgeving waar ik kon werken met, en voor mensen.   Dit bracht mij bij het werken met geestelijk gehandicapte jongeren.   Een compleet nieuwe wereld.   Na 8 leerzame en plezierige jaren was ik toe aan een nieuwe uitdaging.   Ik ging werken voor de Amerikaanse firma Motorola als key account executive voor the BeNeLux landen.  Dat was  een hele leuke en uitdagende baan maar hielt ook in dat ik erg veel moest reizen, over de hele wereld en natuurlijk in het verkoopgebied zelf.   Dat deel gaf op een gegeven moment veel onrust en het verstoorde ook de balans in ons gezin met 3 jonge kinderen.  Dit is wat mij ook deed besluiten om een hobby van mij om te zetten in mijn eigen wijnbedrijf.  Ik hielt van het creatieven aspect  en ontwierp veel van mijn eigen labels, flessen en verpakkingen en zo creëerde wij bijzondere en hoogwaardige producten.  Het bedrijf groeide zeer snel en werd een internationaal bedrijf, maar dit had ook wel nadelen..  Anderen gingen onze producten namaken en daar moet je dan wat mee, verder groeide het bedrijf ook sneller als dat ik kon volgen..  Het bracht mij uit balans en ik vond mij op een plek waar ik niet wilde zijn..  Het had ook een slechte invloed op mijn gezondheid en ons jonge gezin.  De energie was op en het vuur eruit en werd ook ziek, ik besloot het gezonde bedrijf te verkopen na 8 goede jaren.

•  Ik herstelde en stelde vast das alles wat ik gedaan had veel van mijzelf had gekost maar ook veel had gebracht.  Het opzetten en uitbouwen en runnen van een bedrijf was een mooie en eervolle ervaring geweest.  Stil zitten was voor mij geen optie, dat kan ik niet..   We kwamen in contact met een Deens interieur-bedrijf Jeanne d’Arc Living die net waren begonnen.   We startte een samenwerking an ik ben mij op de ontwikkeling van nieuwe buitenlandse markten gaan richten binnen Europa.   Na enkele jaren werden wij mede-eigenaren met het doel om het bedrijf verder te ontwikkelen.   We maakten ons eigen maandelijkse magazine dit gecombineerd met woonboeken en verkoop van woonaccessoires.    Op basis van mijn eerder opgedane ervaring en het gegeven dat ons bedrijf goed was in het aanbrengen van inspiratievolle ideeën voor woningen, ben ik mij in 2011 gaan richten op het ontwikkelen van een eigen verflijn.

•  Alle in de markt beschikbare verf werd getest en de voor en nadelen genoteerd.  Gebaseerd op dit marktonderzoek maakte ik mijn eigen wensenlijst voor onze verf....   Het moest een makkelijk verwerkbare verf zijn die een natuurlijke basis had, ademend, schoon en veilig was voor de gebruiker / kinderen  en zowel binnen als buiten te gebruiken was.  Tevens moest de verf geschikt zijn voor gebruik op muren, vloeren en meubels zonder dat deze specifiek met een was of lak zou moeten worden afgewerkt.    Met het laboratorium van een oude Nederlandse verffabriek die gespecialiseerd was in natuurverf, hebben we 2 jaar gewerkt om Vintage Paint te ontwikkelen.   We begonnen met een zeer oud recept die de fabriek nog had en hebben deze stap voor stap verbeterd.   De uiteindelijk ontwikkelde  vintage Paint was zo schoon en goed dat wij zonder problemen het Ecolabel verkregen en ook de goedkeuring kregen voor gebruik op kindermeubels en speelgoed.   Dit maakte van Vintage Paint een snel geaccepteerd en succesvol merk.

•  Vintage Paint bleef maar groeien en werd in korte tijd de meest succesvolle productgroep van Jeanne d'Arc Living.  In 2020 besloten we het bedrijf op te splitsen om zo meer focus te kunnen geven aan de verftak.   Dit maakte het mogelijk om ons meer te specialiseren en uit te breiden op het gebied van accessoires om meer mogelijkheden te bieden aan onze gebruikers.

• Mijn passie voor vintage verfwerk en mijn vasthoudendheid leidde tot mooie en goede producten... maar ik wilde meer dan een excellente natuurlijke verf:   Ik wilde ook een positive impuls geven aan onze maatschappij.   Op basis mijn mijn eerdere sociale werk wist ik dat er een hele grote groep mensen is die buiten de boot vielen en moeilijk of niet aan een baan konden komen en een vol deel kunnen zijn van de maatschappij.   De meeste zijn gewone mensen zoals u en ik maar met minder geluk omdat ze moeten dealen met een handicap als gevolg van een ongeval, hersenbloeding of zuurstoftekort.  Ik wilde hen graag een kans geven om binnen mijn bedrijf en maatschappij een rol van betekenis te geven.   Iedereen wil gezien worden en gerespecteerd worden.  Vintage Paint biedt hen een baan waar ze trots op kunnen zijn en zich in kunnen ontwikkelen om zo deel uit te maken van een succesvol product en team.  Eerst begonnen we in 2014 met het inpakken en dat bleek een success te zijn.  De mensen bleken erg gemotiveerd en het ook erg goed te kunnen.  Wij waren erg blij met het resultaat, wij wilden meer !  


                                                        Zie Harry zijn lach en we hoeven u niet uit te leggen dat hij blij en trots is op zijn werk :-).


• Het volgende doel was om ook het magazijnbeheer en orderafwikkeling door hen te laten verzorgen.  Dit was wel een hele uitdaging omdat er natuurlijk geen fouten gemaakt mogen worden in dit proces.  Wij hebben veel geïnvesteerd in software om dit mogelijk te maken en er zeker van te zijn dat wij onze hoge standaard konden halen op een foutloze wijze en zonder een wissel te trekken op de mensen.   All onze orders worden verzameld en ingepakt door gepassioneerde werkers.  Al deze mensen hebben hun eigen verhaal en vervullen een belangrijke rol binnen ons bedrijf.

•  Recycling en milieubewustzijn zijn meer en meer belangrijk geworden tegenwoordig.   Ook hier gaan wij bewust mee om.  Wij streven ernaar om zo min mogelijk afval te produceren en gebruiken plastics zo min mogelijk.  Onze Vintage Paint verven en wax bevatten geen plastics en ook bij onze verpakking proberen we plakband te vermijden.  We gebruiken metalen nieten om onze verzenddozen te sluiten.  Om onze producten bij de verzending te beschermen hebben we geïnvesteerd in een machine om gebruikte kartonnen-dozen te perforeren.  Deze machine maakt van oude dozen een zacht en beschermend materiaal die wij om de producten heen aanbrengen.  Dat werkt erg goed en het creëert ook nog eens een dagelijkse baan voor 2 personen die het liefst eenvoudig en repeterend werk doen.  

Het eindresultaat vervuld mij met trots:  al deze geweldige mensen vervullen een belangrijke rol in het creëren van een hoogwaardig en natuurlijk milieuvriendelijk product op een sociaal fundament.   Dit in combinatie met onze toegewijde mensen in de verkoop en afnemers over heel Europa en verder in de wereld, maakt ons een bijzonder bedrijf.  

We paint the world a better place met Vintage Paint !     Gepassioneerde groet  Erasmus Hoetjes.  

Ineke & Erik Hoetjes